Mijn eerste marathon, de weg er naar toe

Volgende week zal ik proberen eindelijk gehoor te geven aan mijn gewaagde uitspraak die ik deed in 2013. Zondag 21 maart sta ik aan de start van de marathon in Dresden. Mijn eerste marathon onder begeleiding van Jens van Animo Sport Coaching.

Een marathon lopen daar begin je niet zomaar aan, het is een proces waar je naar toe werkt. Ik vergelijk het als een schoolcarrière. Je hebt er jaren keihard voor gewerkt en nu kan je eindelijk dat diploma binnenhalen.

Mijn sportieve carrière heeft reeds verschillende wendingen aangenomen. Ik neem je graag mee in mijn verhaal tot één week voor de marathon. Volgende week laat ik je graag weten of ik geslaagd ben, al dan niet met onderscheiding ?.

Hoe het allemaal begon

Even terug in de tijd, in 2008 zette ik mijn eerste stappen in de atletiekwereld. Al was dit eerder zeer beperkt, even wat trainen voor een scholenveldloop op de atletiekpiste was de bedoeling. Al snel bleek dat ik zeker niet traag was, maar voor mij was atletiek absoluut geen prioriteit. Mijn ouders waren aangesloten bij de plaatselijke joggingclub. twee à drie keer per week ging ik meelopen om mijn conditie te onderhouden.  

In mijn jeugd deed ik van mijn 6de tot 17de levensjaar aan karting (2001-2013). Dit was voor mij topprioriteit. Ondanks dat ik graag als “klein manneke” voetbalde, fietste en veel buiten speelde, moest ik keuzes maken. Om op een hoog niveau mee te strijden in de karting moet je topfit zijn en ben je elk weekend weg van huis. Combineren met andere sporten was praktisch onmogelijk en ook te gevaarlijk om blessures op te lopen.

Af en toe eens gaan joggen was dus de enige, maar beste optie om toch een andere sport te beoefenen dat perfect kaderde binnen de kartsport.

Kleine doelen

Sinds reeds jonge leeftijd ben ik erg competitief ingesteld. In alles wat ik deed, wou ik de beste zijn. Helaas is dat niet altijd even realistisch, zeker als je botst op sterkere atleten. In de karting leerde ik omgaan met het net niet verhaal. Door vaak op een tweede plaats te eindigen ga je andere doelen stellen. Je leert hier mee omgaan en je gaat meer focussen op jezelf. Doorheen de jaren legde ik de lat voor mijzelf erg hoog, maar wel op een realistische hoogte waarvan ik wist, dit kan ik bereiken!

Zo ging het ook bij het lopen. Ik wou niet zomaar drie per week gaan lopen, neen ik moest een doel hebben. Zodoende zei ik tegen mijzelf, 5 kilometer onder de 20 minuten lopen. Al snel merkte ik dat dit niet zo evident was. Mijn looptrainingen waren te onregelmatig en de trainingen die ik deed waren absoluut niet gericht.

Doel bereikt

Uiteindelijk, na enkele jaren proberen, behaalde ik mijn doel. Ik dook onder de magische 20 minuten grens en meteen zette ik mijn volgende doel. 10 kilometer onder de 40 minuten lopen.

Ondertussen liep mijn kartcarrière naar het einde toe. Op het einde van het middelbaar wou ik toch graag verder gaan studeren. Dit combineren met karting, waarbij je regelmatig naar het buitenland moet en alle weekenden weg bent, was helaas niet haalbaar.

En zo kwam er een einde aan het eerste deel van mijn sportcarrière.

Een foto uit de oude doos, één van mijn eerste loopwedstrijden

Gewaagde uitspraak

Ik kreeg steeds meer de smaak van het lopen te pakken. Ik zag mijn ouders marathons lopen en ging zelf ook vaker lopen. Doordat er meer regelmaat kwam in mijn looptrainingen ging het steeds beter. Ik kwam in de buurt van de 40 minuten op 10 kilometer, maar het was toch vooral weer een net niet verhaal.

Ik durfde wel eens lachen met mijn ouders als ze weer helemaal uitgeput thuis kwamen na het lopen van een (halve) marathon.  Meteen kreeg ik een gevat antwoord: ‘Je moet het maar eens doen, dan weet je wat het is’!

Uitdaging aanvaard! Zonder specifieke trainingen liep ik in 2013 in Eindhoven mijn eerste halve marathon. Het lachen was voorbij, na 16 kilometer kreeg ik een serieuze klop van de hamer. Uiteindelijk finishte ik in 1u39’19”. Stiekem had ik er toch meer van verwacht, maar met mijn amateuristische aanpak was dit misschien wel een terecht resultaat.

Mijn ouders konden nu met mij lachen, maar toen volgende mijn gewaagde uitspraak:

“Als ik ooit een marathon ga lopen, dan loop ik hem meteen onder de 3 uur”.

Waarop ik het gevatte antwoord kreeg: “jaja, dat wil ik nog wel eens zien”.

Tweede deel van mijn sportieve carrière

Ondanks dat ik ging verder studeren in 2013 bleef ik wel actief. Een leven zonder sport dat kon ik mij niet inbeelden! Door het wegvallen van de karting kreeg ik meer tijd en mogelijkheden om andere sporten te beoefenen. Voetballen, was één van mijn andere dromen als kind. Helaas was dit absoluut niet mogelijk om te combineren met karting. Maar nu had ik plots tijd in het weekend en zodoende sloot ik mij aan bij de plaatselijke voetbalclub.

Drie jaar combineerde ik dit met “sporadische” looptrainingen. Al was dit ook geen gemakkelijke combinatie. Ik merkte dat voetballen een zware impact had op het lichaam. Ik probeerde nog 2 keer per week te gaan lopen, maar zonder veel ambitie. Tijdens het voetballen werd duidelijk dat “teamsport” niet echt aan mij besteed was. Ik ben heel erg competitief ingesteld en kon zeer moeilijk tegen mijn verlies. Dit leidde tot frustraties en het deed mij besluiten om ook deze sportieve carrière stop te zetten.

Go Dare, derde keer goede keer?

Via via kwam ik in aanraking met Nico Mullens. Hij zocht iemand met een sportieve achtergrond om samen te werken aan het Go Dare verhaal. Als multisporter was ik meteen verkocht om mijn tanden in dit project te zetten.

Via Go Dare en mijn stage, die ik tijdens mijn derde opleidingsjaar Marketing-Sportmanagement, deed bij Golazo in 2016 kreeg ik steeds meer interesse in de individuele sporten zoals lopen, fietsen, duatlon en triatlon.

Zo startte in 2017 mijn derde sportieve carrière. Ik kocht een “simpele” koersfiets en combineerde dit met enkele looptrainingen per week.  

Fietsen

Sinds 2018 ben ik aangesloten bij wielertoeristenclub de Ruustrappers. Ik probeerde elke zondag mee te gaan fietsen en wat bleek? Ook hier had ik blijkbaar wel aanleg voor.

Ondanks dat het maar een “amateurclub” is, amuseerde ik mij! Sprintjes bergop, geef mij maar meer van dat. Op het einde van het seizoen was er een “wedstrijdje” van de club. Ik won deze en mocht mij zodoende ‘sprintkampioen’ van de Ruustrappers noemen.

Nu werd het een tijd voor een nieuwe koersfiets. In 2019 werkte ik aan de inhoud van mijn (lichamelijke) motor. Ik wist reeds dat ik erg explosief was, maar op lange afstanden kwam ik nog serieus te kort. Ik ging steeds meer sporten en maakte langere afstanden. Zo verbaasde ik mijzelf door 236 kilometer te rijden op één dag. Een bezoekje brengen aan de zee!

Combinatie met het lopen

Ik kreeg steeds meer en meer de smaak te pakken van het fietsen, maar ik bleef dit wel combineren met mijn looptrainingen. Ik merkte dat mijn lichaam dit redelijk goed aankon. Het lopen ging ook steeds beter.

Mijn uithoudingsvermogen maakte een grote sprong voorwaarts. Toch was het sporten vooral nog op “amateuristisch niveau”. Ik trainde een beetje waar ik goesting in had. Soms 5 dagen niets doen, de andere keer 200 kilometer gaan fietsen en de dag erna een intervaltraining doen. Maar ik had er plezier in en dat was voor mij op dat moment het belangrijkste.

Ik deed regelmatig mee aan loopwedstrijden en wou mijn persoonlijke tijden steeds verbeteren. Als je dan merkt dat dit keer op keer lukt, geeft het veel vertrouwen en leg je de lat steeds hoger.

Mijn uitspraak wordt realistisch

Eind 2019 liep ik de halve marathon in 1u22. Ik besefte dat het steeds realistischer werd om te gaan voor de marathon onder de 3 uur.

Bij deze moet ik één persoon toch bedanken. Dagelijks sprak ik met Nico over onze Go Dare activiteiten, maar oh zo vaak ging het ook over onze eigen sportprestaties. Nico geloofde erg hard in mij en zorgde er voor dat ik professionele begeleiding kreeg. 

Animo Sport Coaching

Ik kwam dankzij Nico in aanraking met Jens van Animo Sport Coaching. Hij heeft een coaching bedrijf die mensen professioneel begeleiden richting hun eerste marathon of triatlon. Natuurlijk kan je bij hun ook terecht voor trainingsschema’s om je prestaties te verbeteren.

Ik werd gekoppeld aan coach Jens die ook een INSCYD test afnam. Samen besproken we ook mijn doelen voor 2020.

Als eerste wou ik eindelijk mijn belofte waarmaken, een marathon onder de 3u lopen. Volgens de INSCYD test zou 2u57’ mogelijk zijn. Bij deze werd dus het eerste doel gesteld, april 2020 de marathon in Düsseldorf.

Mijn tweede doel was doorgroeien richting duatlon en triatlon. Ik loop en fiets erg graag dus het was voor mij de perfecte combinatie.

2020 telt niet meer

Helaas vielen alle doelen in 2020 weg. Een marathon lopen in een niet officiële wedstrijd zag ik niet zitten. Dus de focus werd gelegd op het nog beter worden als atleet.

Trainingsarbeid loont

Onder professionele begeleiding van coach Jens, maakte ik in 2020 een enorme progressie. Er waren geen wedstrijden, maar toch was ik enorm gemotiveerd om kei hard te blijven trainen richting de doelen op lange termijn.

2020 was op trainingsvlak een topjaar voor mij. 14039 kilometer gefietst en 2557 kilometer gelopen. Nooit eerder sportte ik zoveel, maar toch was dit lichamelijk haalbaar door de goede begeleiding die ik kreeg.

Ik werd beter en sterker en dat bleek ook tijdens de tussentijdse “evaluatiemomenten”. Ik liep persoonlijke records op zowat alle afstanden en trapte op de fiets wattages waarvan ik één jaar geleden enkel maar van durfde dromen.

Word ik eindelijk beloond?

Volgende week kan ik eindelijk laten zien aan de buitenwereld waar ik in 2020 zo hard voor gewerkt heb. Het is allemaal erg spannend, maar ik kijk er enorm naar uit om aan de start te staan van mijn allereerste marathon.

Dankzij Karen Van Proeyen, de marathontrainster van Animo Sport Coaching, krijg ik een unieke kans om te starten in de ‘Intelligence Citylauf Invitation’ in Dresden. Mijn voornaamste taak zal zijn om haar te “haasen” naar een persoonlijk record. Ondertussen zal ik zelf, proberen, genieten van mijn eerste marathon.

Waar we gaan uitkomen? Dat zien we dan wel! Je zal het zeker en vast volgende week kunnen lezen!

Volg je mij al?

Wil je graag mijn sportieve prestaties & publicaties van blogs op de voet volgen? Like dan zeker even mijn atletenpagina!

Stijn Witters

11 maart 2021