Nederland, al lopend rond gaan!
Nederland
De route die we deden!

Nederland is een prachtig land! Hoe mooi zou het zijn om dit land al lopend rond te gaan? Een monstertocht van 1621 kilometer waarbij we met 5 personen afwisselend in duo lopen. Telkens in duo, waarbij 1 persoon 5 kilometer loopt en 1 persoon fietst. Goede benen en veel karakter heb je nodig om 7 dagen lang dagelijks etappes van 60 kilometer afwisselend te lopen/fietsen in 6u tijd. Oh ja, een baard dat heb je ook nodig, maar daar kom ik later op terug!

Rondje Nederland, hoe het begon

Het is september 2019 wanneer ik een Facebook bericht langs zie komen. Vijf mannen, met baarden, gaan een rondje om Nederland rennen. Vet! Wie zijn dat dan?

Via het bericht kom ik uit bij de website en zie ik tot mijn verbazing dat ik drie van de vijf heren ken. We hebben dezelfde hobby, namelijk, rennen met obstakels. Neen, we nemen de obstakels niet mee, maar we moeten ze bedwingen. We kennen elkaar met name van Strong Viking, waar we allemaal nagenoeg elke editie te vinden zijn.

Ik klik op de like knop van hun pagina en zie gedurende de komende maanden meer berichten langskomen over trainingen en het gezamenlijke doel. Dat doel, dat spreekt mij wel aan.

Depressie en burn-out

Ze willen geld ophalen voor de Hersenstichting zodat er meer onderzoek naar depressies gedaan kan worden. Het is de bedoeling awareness te creëren voor depressies om deze bespreekbaar te maken.

Medio 2018 heb ik zelf een burn-out ervaren en dankzij praten, praten en nog eens praten met mijn lieve vrouw kwamen we hier samen uit. Ik weet dus hoe belangrijk een goede achterban is wanneer je uit deze hachelijke situatie wilt komen.

De maanden gaan voorbij, Corona komt en Rondje Nederland van Beards4Life moet helaas verzet worden naar 2021. 

Baardje

Nederland
yes, that's me!

Omdat het haar op mijn hoofd steeds dunner wordt, besluiten mijn vrouw en ik dat ik een baardje laat staan en het bovenop kort houd. We zien toch niemand, behalve het eigen gezin, dus mocht een bijna kaal hoofd en een baardje niks zijn dan is er niemand anders die daar last van had. 

Ondertussen loop ik rustig mijn halve marathons op zondag, sporadisch, extreem lange afstanden met mijn maatje Remco onder het mom “Ons Speciaaltje”. Ik geniet van die trainingen en het samenzijn met de weinige mensen die ik zie buiten mijn gezin om.

Mijn baardje, die blijft staan. We zijn er aan gewend.

Nieuwe baardman

Dan lezen we in december dat het team door omstandigheden op zoek is naar een nieuwe baard. Mijn vrouw grapt dat dat misschien wel iets voor mij is, maar ik moet er niet aan denken! Wat een afstand, wat een opgave, dat kan ik toch nooit?!

Dan, begin januari 2021, gaat de telefoon. Het is René Laenen. Ze zijn nog op zoek naar een baard om het team weer compleet te maken. 

“En dan bel je mij?”

René: “Ja, dan bel ik jou. Met de afstanden die jij loopt, moet je dit kunnen met wat extra training.”

We zitten een hele tijd aan de telefoon en ik besluit om hier over na te denken. En ik moet het natuurlijk samen met mijn vrouw beslissen.

De dagen daarna hebben we het er veel over. Het is natuurlijk niet alleen voor mij een opgave, maar ook voor mijn gezin. Ik zal meer dan één volle week weg zijn wanneer we gaan rennen, er zal extra getraind moeten worden en we zullen zaken moeten afstemmen. En, niet in het minst, er moet een support crew komen. Mensen die er voor zorgen dat ik gedropt wordt waar ik start, mij ophalen waar ik klaar ben, zorgen voor eten, drinken, mij een schop onder mijn kont geven wanneer ik niet (genoeg) wil eten,..

We denken er gezamenlijk over na, laten de kinderen hun inbreng hebben en besluiten samen dat we dit gaan doen.

De mannen worden ingelicht en het team is weer compleet!

De eerste training: 60 kilometer!

Nederland

Al meteen in januari is het raak. René en ik gaan samen de route van Venlo naar Vlodrop verkennen. 60 kilometer door Limburg in de koude, over mooie fietspaden en had ik al gezegd 60km!

We worden afgezet in Venlo tijdens het laatste weekend van januari en we worden aan ons lot over gelaten. Wij gaan fietsen en hardlopen. Het is steeds maar 5km en dan wisselen. In mijn hoofd denk ik “Iedereen met een beetje training kan 5km hardlopen of fietsen.” Het blijkt dat dat zinnetje niet alleen in mijn hoofd zit, maar hardop wordt gezegd. Later zal blijken dat deze uitspraak vaak tegen mij gebruikt zal worden…

De verkenning gaat goed, maar ik ga te snel. We komen na 5u43' uur in Vlodrop aan. Dit is zo’n 17 minuten te vroeg. Mijn snelheid moet dus omlaag.

Rondje Nederland

De start

Eindelijk is het zover! 16 juli 2021 breekt aan en met z'n vijven, inclusief support crew, wat reporters, mensen van de hersenstichting en geïnteresseerden staan we in Wijk aan Zee.

Wanneer om 10:00 uur het startschot klinkt, gegeven door de wethouder van de stad, vertrekken we met z'n vijven voor de eerste meters. Maarten en René zullen daarna samen verder gaan voor de eerste 30km, waarna René zijn shift erop zit en die van mij begint. We kunnen nu dus niet meer terug!

Nederland
The squad!

Het concept

Samen zullen we 7 dagen onderweg zijn om een totale afstand van 1621km te overbruggen om zo Nederland helemaal rond te gaan. We doen wat we in de trainingen gedaan hebben en dat gaat goed.

Ieder persoon legt 60 kilometer af in 6 uur tijd. 1 persoon loopt en 1 persoon fietst. Telkens stukken van 5 kilometer. Om niet telkens met dezelfde 2 personen samen te sporten, zal René zijn eerste stuk slechts 30 kilometer bedragen. Vervolgens wordt er om de 30 kilometer 1 persoon gewisseld (diegene die reeds 60km afgelegd heeft).

7 Dagen lang wordt er voortdurend gesport waardoor er 240 kilometer per dag afgehaspeld wordt. Steeds zal 1 van ons 5 lopen en 1 van ons 5 zal fietsen.

Maar ja, 6 uur sporten, 9 uur rust, het is wel een dingetje. In die 9 uur moet de run afgerond worden, verplaatsen we ons naar het volgende startpunt, 90km verderop, douchen, eten, slapen, ontbijten en weer klaarmaken voor de start. 7 dagen van 15 uur gaan in dit ritme voorbij, waarbij iedere etappe zijn ups heeft en sommige etappes zeker wat downs bevatten.

Onderweg

Het blijkt, met name de eerste 10 à 15 km hardlopen, voor mij nogal moeilijk om me aan de afgesproken 6'00/km te houden. Steeds blijf ik te snel gaan, waarbij de vriendelijke dame in mijn Garmin Fenix horloge me elke kilometer weer helpt. 5’12”/km, roept ze, dus ik ga langzamer. 5’37”/km roept ze, dus ik ga langzamer. Uiteindelijk, lukt het de laatste kilometers om rond de 6’00”/km te zitten.

Naarmate de etappes verstrijken, wordt het steeds zwaarder en etappe 9 is een hel voor mij. Met 1 uur slaap in 36 uur, maar wel 12 uur gesport. En de komende 6 uur sporten komen er alweer aan. Ik ben de eerste 30 kilometer niet veel waard. Wat Maarten merkt en waarbij hij me de ruimte geeft om alleen met mijzelf bezig te zijn en niet met hem, (kletsen en verhalen). Wanneer we bij de Schelde aankomen, waar de overtocht met de auto gedaan moet worden, kan ik in dat half uur een paar powernaps pakken. Dat heeft een positieve weerslag op mijn energie en Tim kan vervolgens toch 30km genieten van mijn verhalen.

Nederland
De mooi zonsopkomst daar hebben we dagelijks van genoten!

We zijn er bijna

Uiteindelijk is het, na bijna 1 week, zover. Het is vrijdag 23 juli, 6:30 uur 's ochtends wanneer ik bij het laatste wisselpunt sta. De fysio gooit mijn benen nog even los en daar komen Maarten en René alweer aan. Gelukkig mag ik beginnen met hardlopen en niet met fietsen. Dat is toch echt de fijnste combinatie. De eerste kilometers van deze laatste etappe start ik met Niels die gezellig mee wil lopen. Maarten sluit wat later aan op de fiets en we lopen als het ware door Niels zijn achtertuin waarbij hij honderduit vertelt over alles wat er te zien is. De tijd vliegt en daar is dan alweer de wissel naar Ivo, samen met Ritchie. Ivo heeft, samen met Tim, Ritchie vervangen na etappe 6 toen hij geblesseerd uitviel. Ritchie kan/wil, dit laatste stuk mee fietsen, voordat we met z'n vijven aan de laatste 10km gaan beginnen.

Het loopt lekker, het kletst lekker en we komen aan voor Wijk aan Zee, waar we met de pond overmoeten. Aan de andere kant staan 3 andere mannen met baarden te wachten en wanneer we daar aankomen gaan we met z'n vijven verder. Maarten, René, Frank en ik hardlopend. Ritchie, vanwege zijn geblesseerde enkel, op de fiets.

Aankomst

De aankomst in Wijk aan Zee is geweldig! Wat een drukte, wat een energie en wat mooi om zo deze monstertocht van 1621km af te sluiten! We sluiten onze geliefden weer in de armen, zien vele bekenden en onbekenden, maar, allemaal mensen die ons doel, Maak Depressie Bespreekbaar, een warm hart toedragen.

Een perfecte afsluiter van een week keihard sporten met z'n vijven.

We hebben een super groep mensen hier samen. Niet alleen de mannen waarmee we liepen, maar misschien nog wel meer, onze support-crew (o.a. vrouwen) die afgelopen week hebben gezorgd dat we aten, douchten, tassen klaar waren, op tijd werden gebracht en gehaald. Wat een toppers!

Nederland
Bedankt aan het volledige team!!!

En dan is het klaar

Nu moet ik rusten, na een marathon rust je een paar weken goed uit. Je weet dat het moet, voor je lichaam maar het voelt toch raar zo helemaal niks doen.

Dankzij een blog van Stijn "Enkele goede tips voor het herstel na een marathon" lukt het mij om deze rust juist te pakken. Nu enkele weken later gaat het goed met mij. Eerst rustig aan gedaan en afgelopen week enkele korte looptrainingen met in combinatie een beetje kracht en flexibiliteit.

Nu zit ik in mijn hardloopkleding en is het tijd om weer iets anders te gaan doen. Op de planning, elke ochtend +- 6 kilometer lopen. Elke dag een verschillend tempo, verschillende intervals en verschillende routes. #zinin!

Meer weten over Beards4life? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website!

Paul Berndsen

9 August 2021