Elke voet is zoals een vingerafdruk

Hoe belangrijk is een loopanalyse als je start met lopen? Ik zocht het uit en trok afgelopen week naar de grootste wandel- en loopspeciaalzaak in België. Ik had een afspraak met CEO Koen Wilssens in Runners’lab te Paal. Ik kreeg een deskundige uitleg en werd zelf onderworpen aan een loopanalyse op de 30 meter lange looppiste in de winkel.

Runners'lab

Geen enkele voet is hetzelfde

Een voet is uniek, net zoals een vingerafdruk. Je kan dus al raden hoe belangrijk het is om een loopanalyse te laten doen alvorens je op pad gaat.  

Tal van lopers starten met ‘goedkope’ sportschoenen, net zoals ik, en hebben na enkele looptrainingen kleine kwaaltjes waardoor ze afhaken. Dit mag niet de bedoeling zijn! Investeer in je lichaam en laat je begeleiden. Bij Runners’lab ben ik duidelijk op de juiste plaats voor een persoonlijk en wetenschappelijk schoenadvies op maat.

Het woord investeren klinkt misschien duur, maar wist je dat deze volledige loopanalyse gratis is als je een paar schoenen en/of steunzolen koopt? Indien niet onmiddellijk overgegaan wordt tot een aankoop rekenen ze je €25 aan voor de analyse. Wil je binnen het jaar toch schoenen en/of steunzolen aankopen? Dan wordt de €25 aanzien als een voorschot op de aankoop.

De footscan technologie

Elke voet heeft een uniek afrolpatroon, daarom moet er eerst een keer op en af gelopen worden op blote voeten. Ik nam plaats op de dertig meter lange testbaan met ingebouwde footscan technologie. Daar ging ik dan, onder toeziend oog van Koen liep ik op en af. Gelukkig moest ik dat maar één keer doen. Op blote voeten lopen, voelde voor mij persoonlijk zeer oncomfortabel aan. Koen legde uit dat dit zeer belangrijk is om een correct beeld te krijgen van het afrolpatroon van de voet. De geavanceerde technologie registreerde met meer dan 500 frames per seconde en +16.000 druksensoren mijn afrolpatroon en mijn unieke voetprofiel.

Runners'lab

Ik kijk mee op het scherm en zie mijn voeten in verschillende kleuren. Wat is dat allemaal? Koen kan meteen a.d.h.v. de technologie afleiden waar de meeste druk komt bij de impact met de grond. Aan de rode kleur zie je dat ik land op mijn hiel en dat bijgevolg dit deel van de voet de meeste druk te verwerken krijgt.

Elke voet kan heeft een uniek afrolpatroon

De adviseurs bij Runners’lab komen elke dag verschillende voeten tegen. Sommige lopers landen op de hielen zoals mij, maar andere landen op de mid- of voorvoet. Sommige daarvan hebben een doorgezakte of holle voet, proneren of supineren. Zelfs het risico op bepaalde blessures zoals achillespees klachten, scheenbeenvliesontsteking en knie-, heup- of rugklachten kunnen ze afleiden uit jouw unieke afrolpatroon.

Bij mij was het heel duidelijk. Zoals eerder gezegd ben ik een loper die op de hielen landt. Daar is op zich helemaal niets verkeerd mee, maar mijn linkervoet zakte wat door. Al snel werd dus duidelijk waarom ik last had van mijn enkel toen ik ging lopen met mijn ‘goedkope’ sportschoenen. Ik heb volgens Koen een schoen nodig met extra ondersteuning aan de binnenkant.

De test

Bij Runners’lab kan je wel 100 verschillende paar loopschoenen testen van verschillende merken. Iedereen heeft wel een bepaalde voorkeur voor een merk, toch is het belangrijk dat je gevoel goed is en dat je niet kiest op basis van het merk, maar op basis van het comfort.

Runners'lab

Gelukkig moest ik geen 100 paar loopschoenen testen alvorens de goede te pakken te hebben. De adviseur, in dit geval Koen, maakt een trechter van verschillende paar loopschoenen voor mij aan de hand van mijn voetprofiel. Na het opmeten van de grootte van mijn voet verdween Koen eventjes in het magazijn.

Koen kwam terug met 3 paar loopschoenen: Saucony, Nike en Asics. Ze zagen er alle 3 prachtig uit, maar ik mocht niet kiezen op basis van de kleur of uitstraling. Ik ging de schoenen testen, verschillende keren liep ik op en af en samen met Koen werd er opnieuw het afrolpatroon bekeken. Dat zat duidelijk goed met deze schoenen. Toch voelde voor mij persoonlijk de Asics niet comfortabel aan. Die vielen dus al meteen af, maar het kan goed zijn dat deze voor iemand anders wel perfect zitten. Allemaal afhankelijk van jouw unieke voet. Na enkele keren de Nike en Saucony schoenen te testen, viel voor mij het verdict. Die Saucony schoenen zitten echt wel comfortabel. Ik heb het gevoel dat ik vlieg over de testbaan. Wat een immens groot verschil met mijn sportschoenen waar ik eerst mee liep.

Soms is een schoen onvoldoende om te voldoen aan de eisen van jouw voet

Zoals eerder gezegd is elke voet uniek, dat betekent ook dat soms een goede loopschoen niet voldoende is om te voldoen aan jouw eisen. Je wilt natuurlijk comfortabel lopen zonder pijntjes. 30% van de klanten bij Runners’lab hebben nog nood aan een aanpassing aan de inlegzool. Ik had het gelukkig niet nodig, maar weet dat dit gratis is samen met het uitgebreide persoonlijk advies en de footscan analyse.

Voor sommige lopers is een kleine aanpassing helaas nog steeds onvoldoende. Daarom maakt Runners’lab ook steunzolen op maat.  Jouw voeten krijgen dagelijks enorm veel druk en belasting te verduren. Een kleine afwijking kan grote gevolgen hebben.

Weetjes

  • In 2019 werden maar liefst 50.000 mensen verder geholpen in één van de vier filialen van Runners’lab in Zaventem, Gent, Zwijndrecht of Paal.
  • Na 800-1000km zijn de meeste loopschoenen aan vervanging toe, langer doorlopen kan, maar verhoogt de kans op blessures.
  • De meest voorkomende klachten van lopers die naar Runners’lab gaan, zijn aan de knieën, rug, scheenbenen en de kuiten. 
  • 20% van de lopers heeft nood aan steunzolen.
  • Lopen op een zachte ondergrond is beter? Dat is een fabeltje! Het beste voor jouw lichaam is afwisseling en variatie. Let op, sommige mensen kunnen beter op een zachte ondergrond lopen op basis van doktersadvies.

Last but not least

Ik had een topnamiddag bij Runners’lab. Ik leerde erg veel bij van de deskundige uitleg van Koen. Op al mijn vragen had hij meteen een antwoord klaar. Ik kan iedereen alleen maar aanbevelen om jouw unieke voetprofiel in kaart te laten brengen bij Runners’lab.

Ik ging naar huis met een nieuw paar loopschoenen van Saucony en ging ze meteen testen tijdens een rondje. Wat een super gevoel, de vering, de demping en het comfort was zalig! Ik ben overtuigd, geef mij maar een loopschoen op maat in plaats van een sportschoen!

runners'lab

Wil je graag een persoonlijke analyse van jouw voeten? Maak dan nu een afspraak in één van de Runners’lab filialen via volgende link: https://appointments.runnerslab.be/

Stijn Witters

17 June 2020