Het recept voor een heerlijke sportmaaltijd

Afgelopen jaar ging ik steeds meer sporten en merkte ik dat mijn lichaam ook meer nood had aan de juiste voedingsstoffen. Ik verdiepte mijzelf in de materie van sportvoeding en probeerde enkele koolhydraatrijke maaltijden uit.

Je leest tegenwoordig veel over sportvoeding. Deskundige en diëtisten komen met tal van voorbeelden waar ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord had. Voor mij is het belangrijk dat ik eerst en vooral kan uitkijken naar een lekkere maaltijd. Vervolgens wil ik graag ook weten wat ik eet en moeten de ingrediënten gekend zijn.

sportmaaltijd
Havermoutpannenkoeken

Na tal van maaltijden geprobeerd te hebben, keek ik naar de resultaten. Wat bleek, na het eten van Havermoutpannenkoeken voelde ik mij tijdens het sporten veel sterker en kon ik mijn inspanningen langer volhouden.

Wanneer ik afgelopen jaar een lange fietstocht maakte van boven de 100 kilometer of meedeed aan een zeldzame loopwedstrijd at ik telkens 3 havermoutpannenkoeken voor de inspanning.

Het gemakkelijke aan deze pannenkoeken voor mij is dat ik ze perfect 1 uur voor de inspanning nog kan eten. Mijn maag verdraagt het goed en zo kan ik tijdens de inspanning de koolhydraten zijn werk laten doen!

Ik deel graag met jullie het recept wat ik gebruik & ik hoop dat het jullie kan helpen bij jullie sportieve inspanningen!

Recept voor 5 à 6 havermoutpannenkoeken (2 personen)

Ingrediënten

  • 2 eieren (132kcal.)
  • 150 gram gemalen havermout (540kcal.)
  • 50 gram bloem (173 kcal.)
  • 20 gram bruine suiker (40kcal.)
  • 20 ml zonnebloemolie (166kcal.)
  • 700 ml halfvolle melk (329kcal.)
  • snuifje zout

Dit recept is voor 2 personen. Voor 1 maaltijd van 3 pannenkoeken kom je ongeveer op 690 kcal.

Ik doe nog wat extra aardbeienconfituur op de pannenkoek voor de snelle suikers ;)

Bereiding

Havermoutpannenkoeken maken is heel gemakkelijk. Neem een kom die groot genoeg is, een mixer en een digitale weegschaal bij de hand.

Doe alle ingrediënten in de kom en mix dit tot een homogeen mengsel.

Wanneer je bijna klaar bent met mixen, zet je de pan op het vuur en doe je er een scheutje zonnebloemolie in. Bakken in zonnebloemolie is veel beter dan boter! Zet je vuur zo hoog mogelijk zodat je pan goed kan opwarmen.

TIP: Men zegt wel eens dat de eerste pannenkoek altijd mislukt. Wel dit hoeft jou niet te gebeuren. Het is heel belangrijk dat je pas begint te bakken als je pan heet is. Zodra je het homogene mengsel in de pan hebt gedaan met een pollepel, kan je het vuur geleidelijk aan minder draaien zodat je pannenkoek rustig kan bakken.

Laat het smaken!

sportmaaltijd
Havermoutpannenkoek met aardbeidenconfituur

Op zoek naar een ander heerlijk tussendoortje? Klik hier voor het recept.

Volg je mij al?

Wil je graag mijn sportieve prestaties & publicaties van blogs op de voet volgen? Like dan zeker even mijn atletenpagina!

Stijn Witters

25 janvier 2021