Ik bereid mij voor op mijn eerste triatlon. Lopen en fietsen, dat is geen probleem. Maar dat zwemgedeelte? Dat is andere koek. Al snel merkte ik tijdens mijn trainingen dat ik er niet ging komen met mijn goede uithoudingsvermogen. Zwemmen is één van de meest technische sporten. Maar maak je geen zorgen hoor ik overal: 'een goede wetsuit doet wonderen'. Ik ben benieuwd..

Wat is een goede wetsuit, en hoe kies ik die?

Wat zijn de voordelen van een wetsuit?

  • Thermische isolatie: gelukkig ga ik geen kou meer hebben in het water! Zo'n pak is gemaakt van neopreen, een materiaal met uitstekende isolatie eigenschappen.
  • Bescherming tegen zon en wind: goed nieuws, mijn rug gaat dan al niet verbranden als ik buiten zwem! 
  • Bescherming tegen snij- en schaafwonden: gelukkig want in het water kan je van alles tegenkomen! 
  • Drijfvermogen: Lees ik dat nu goed? Ja hoor het neopreenmateriaal van een wetsuit is licht en bevat kleine luchtbellen waardoor het helpt om je lichaam aan het oppervlak van het water te houden. Zo ben je minder snel moe! 

Zijn er dan geen nadelen? Dat hangt er van af..: Een wetsuit moet dienen als een 'tweede huid', het moet dus flexibel zijn rond je schouders. Maar niet alle pakken geven je de volledige bewegingsvrijheid. Een wetsuit moet strak om het lichaam zitten om optimaal te functioneren. Is dit niet het geval? "Dan kunnen er schaafwonden ontstaan of het geeft je een beklemmend gevoel met spierpijn tot gevolg", aldus Michiel.

Testen bij Blue Globe Sports in Deinze

Eerlijk? Ik had 0.0 ervaring met een wetsuit. Maar aangezien ik als beginnend triatleet wel ambitieus ben, wil ik investeren in een goede wetsuit zodat ik als 'minder goede' zwemmer zo weinig mogelijk tijd verlies tijdens het zwemonderdeel. Klinkt voor velen waarschijnlijk bekend in de oren? Maar wat is een goede wetsuit? Michiel, collega en vriend, nodigde mij uit om samen met hem verschillende wetsuits te gaan testen bij Blue Globe Sports in Deinze. Ik vond dit een schitterend idee, anders zou ik nooit te weten komen wat goed is voor mij. Enkel door te testen kan je te weten komen wat goed is voor jou. Ik had reeds talloze verhalen gelezen online, maar veel wijzer was ik eigenlijk niet geworden. 


Hoe krijg ik een wetsuit in godsnaam aan?

Bij Blue Globe Sports krijg je voortdurend ondersteuning wanneer je wetsuits gaat testen. Je moet dan ook een afspraak maken via hun website. Maar goed dat we begeleiding kregen, anders had ik dat pak nu waarschijnlijk nog altijd niet aangekregen! Stap voor stap werd ons uitgelegd hoe we zo'n wetsuit het best kunnen aandoen, zonder te beschadigen. Want dat is blijkbaar ook een dingetje.. Het neopreen materiaal kan je heel snel kapot maken door bijvoorbeeld je nagels er in te zetten. Het leidde alvast tot grappige conservaties tussen Michiel, mij en de verkoper. Natuurlijk moesten we ook ernstig blijven. Zodoende probeerde ik gerichte vragen te stellen aan de verkoper want zoals ik eerder zei: 'ik ken er niks van'. 
Hoe krijg ik een wetsuit in godsnaam aan?

Michiel is helemaal verkocht van de Peaks Azul Blue

Allebei starten we de test met het high-end pak 'de Peaks Azul Blue'. Niemand minder dan Marten van Riel vliegt door het water met dit pak. En naar mijn gevoel vloog Michiel ook door de zwemvijver met dit pak. 

"Ik ben ondertussen 2 jaar bezig met zwemmen en triatlon en zwem ongeveer 1’24”/100m over een afstand van 500m. Koen raadde mij dan ook de Peaks Azul Blue aan. Het pak heeft iets minder drijfvermogen, maar is gemaakt om aan snelheden van 1’30”/100m (of sneller) je een stuk sneller door het water te laten glijden. Tijdens de test zwommen we in een 20m bad van 13 graden. Ik startte met een duikstart en deed geen tuimelkeerpunt op een tempo (qua gevoel) waar ik normaal aan 1’28”/100m zou zwemmen. Na 100m tikte ik aan in 1’18”. Exact de tijd die Koen voorspelde want de Peaks Azul Blue zou, wanneer je sneller dan 1’30”/100m zwemt, je 10”/100m doen winnen in vergelijking met zwemmen zonder wetsuit".

Mijn eerste vraag voor Michiel was: 'en hoe zit dat pak in het water'? Michiel zijn vorig pak had hij online gekocht zonder te proberen. Hij vertelde mij in de auto richting de test dat hij vaak last had van een beklemmend gevoel. 

Dit wetsuit geeft veel bewegingsruimte aan mijn schouders en armen zodat het lijkt alsof ik zonder wetsuit aan het zwemmen ben. Bij mijn vorig pak had ik tijdens een wedstrijd vaak dat beklemmend gevoel met vaak veel spierpijn tot gevolg na de wedstrijd.

Dit pak kost €750, zeker niet het goedkoopste. Maar volgens Michiel wel een 'super' pak. Alle technische eigenschappen over dit pak, kan je hier terugvinden.

Doet een wetsuit nu echt wonderen? Ik probeer het zelf:

Nu is het mijn beurt, ook ik test eerst de Peaks Azul Blue. Maar ik ben een minder goed zwemmer en zwem trager dan 1'30"/100m. Ik vroeg mij af: is dit pak dan wel nuttig voor mij? Ik was verbluft door het resultaat. In het zwembad kom ik, als ik goed doorzwem, uit rond de 1'50"/100m. Nu deed ik 100 meter in 1'34", say whattt?? Oh ja, ik kan niet duiken en ook geen tuimelkeerpunt dus het was echt dankzij het drijfvermogen van het pak dat ik zo vlot door het water ging. Maar ik zat wel nog altijd boven de 1'30"/100m, moet ik dan wel €750 spenderen aan een wetsuit? Volgens Koen niet: 'probeer de Peaks Roja eens'. Deze wetsuit is heel erg vergelijkbaar met de Azul Blue, enkel heeft de Roja iets meer neopreen rond de heupen waardoor het net dat tikkeltje meer drijfvermogen geeft. Ideaal voor mij dacht ik, als 'minder goede zwemmer'. Uit de test bleek dat ik met de Peaks Roja even snel zwom als met de Peaks Azul Blue. Dus kunnen we concluderen dat ik beter af ben met de Peaks Roja die iets meer drijfvermogen geeft. Zeker naar een langere afstand toe zal ik daardoor minder snel vermoeid geraken. 

Wat ik zeker niet mag vergeten zeggen. Ik heb heel veel gelezen over schuurwonden, een pak dat beknellend zit aan de schouders etc.. Ik heb dit allemaal niet ervaren. Beide pakken voelde voor mij aan als een tweede huid. Ook het pak uitdoen ging super snel (niet onbelangrijk voor een ambitieuze triatleet)! 

Ik koos uiteindelijk voor de Peaks Roja, dat scheelde mij toch €200 in mijn portemonnee. Wil je graag alle technische eigenschappen over deze wetsuit lezen? Dat kan hier

Het echte werk: testen in open water

Ik had nog geen enkele open-water ervaring. Dus ik was erg benieuwd hoe dit ging gaan met mijn nieuwe wetsuit. Tijdens het Hemelvaartweekend was ik in Zeeland aan het Grevelingenmeer, het ideale moment om de wetsuit te testen. 

Ik begon met enkele kleine stukjes heen en weer te zwemmen. Toch even wennen in het begin, maar hoe ongelofelijk zalig is dat drijfvermogen? Ik moet toegeven dat ik toch wel wat angst had voor mijn eerste keer open water zwemmen.., maar dankzij het pak verliep het heel erg goed. Het water was op sommige momenten toch een beetje ruw, maar het gaf mij een veilig gevoel dat ik mij gewoon even op mijn rug kon leggen en gewoon bleef drijven. Daarna kon ik rustig verder zwemmen zonder in de problemen te komen. 

Een dag later ben ik opnieuw gaan zwemmen, dit keer 1km aan één stuk. Na deze training had ik nergens last. Mijn pak zit als gegoten! 

Het echte werk: testen in open water

Conclusie

Ik ben enorm tevreden van mijn keuze voor het Peaks Roja Pak en Michiel voor zijn Peaks Azul Blue pak. Peaks is een Belgisch merk ontworpen door Koen de Volder van Blue Globe Sports. 

Natuurlijk is het maken van de keuze voor een juiste wetsuit heel erg individueel. Daarom is proberen het beste wat je kan doen. Je kan vrijblijvend een afspraak maken met Koen en verschillende merken testen bij hem in de zwemvijver. Ook komen ze regelmatig met pakken naar open water zwemlocaties zodat je ze meteen daar kan testen. Volg ze op hun Socials en kom er alles over te weten! Ons kan je binnenkort alvast zien schitteren met ons nieuwe pak op verschillende triatlons in België! Tot dan? 

Volg je mij al?

Wil je graag mijn sportieve prestaties & publicaties van blogs op de voet volgen? Like dan zeker even mijn atletenpagina of volg mij op Strava!

5 juni 2023