Loopstreak? Daag jezelf uit: doe een run streak

Een reeks van meerdere dagen aaneengesloten hardlopen noemen we een runningstreak. Pittig, maar wel met het voordeel dat je zelf de afstand kan bepalen. De regel is wel dat je je volledig in looptenue hijst en dagelijks minimaal 1500 meter aflegt. Zo dacht ik er ook over, 411 dagen geleden, toen ik aan mijn streak begon. Enkele dagen voor de start van deze loopstreak, had ik helaas al eentje van 102 dagen moeten staken wegens ziekte.

Maar is het wel gezond of überhaupt verstandig om aan zo iets te beginnen?

loopstreak

Als beginnende loper moet je eerst je lichaam en spieren laten wennen aan het lopen. Het opbouwen van de kilometers en het verhogen van het uithoudingsverhogen gaan het beste samen met geregeld een rustdag tijdens de trainingen. Een overbelaste spier kan namelijk wel snel eens een geblesseerde spier worden en dat wil je als sporter ten allen tijde voorkomen. In de volksmond wordt wel eens vaker gezegd: “goed naar je lichaam luisteren” en ik denk dat deze spreuk wel eens heel goed van toepassing is voor een hardloper. Ongeacht of je nu ‘op gevoel’ loopt of een loopschema volgt, alert blijven en alles goed aanvoelen tijdens het lopen kan veel schade voorkomen. Wanneer je benen het gewend zijn om heel wat kilometers te maken en je merkt dat de pijntjes en kwaaltjes na een langere duurloop minder voelbaar worden, kan je er van uit gaan dat je klaar bent voor de uitdaging… elke dag lopen.

Waarom zou ik wel elke dag lopen?

Niets moet natuurlijk en de meeste lopers zullen maximum 3 à 5 trainingen per week lopen en in de resterende dagen rusten of een andere sport beoefenen. Zo begon het voor mij ook natuurlijk… van start to run tot trainen voor een halve marathon. Des te meer kilometers ik kon lopen, des te gelukkiger ik werd. Na enkele ultramarathons, wist ik wel waar ik naar op zoek was… die fameuze runners high. Helaas heeft een dag voor mij ook maar 24 uren waarin nog andere verplichtingen zijn dan lopen. Op weekdagen waren trainingen van maximum 10 kilometer net haalbaar. Omdat ik in die periode te kampen had met een burn-out, deden de rustdagen mij eerder slecht dan goed. Mijn besluit stond vast, ik ging de rustdagen skippen en deed mijn trailschoenen elke dag aan om in het bos te genieten van de natuur. Het dagelijkse lopen gaf een enorme mentale kick waar ik naar op zoek was, en het hielp mij ook om van mijn burn-out af te geraken.

Hoe lang moet zo een loopstreak dan duren?

De periode van zo’n streak kun je zelf bepalen: een week, een maand, een jaar. De Britse oud-topper Ron Hill liep 52 jaar en 39 dagen non-stop! In januari 2017 moest hij helaas deze enorme reeks stoppen wegens gezondheidsklachten., dus wat let je? Voor mij werkt het dagelijks lopen therapeutisch, rustgevend en het geeft mij de mogelijkheid om de dagelijkse stress te relativeren. Voor jou kan het misschien een remedie zijn voor iets anders? Hoe dan ook… als je gepassioneerd bent door het lopen en je bent op zoek naar een uitdaging, of je hebt gewoon te veel tijd, is zo een loopstreak wel iets wat je een kans kan geven. Maar vergeet niet, ook tijdens het streaken te blijven luisteren naar je lichaam.                        

Volg Tony zijn loopstreak via deze link                                                                                                                                         

Tony Kavse

24 mars 2020